BIOPHILIC DESIGN

Biophilic design, een concept dat mensen nauwer met de natuur wil verbinden, heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Deze trend is hoogstwaarschijnlijk een ‘blijvertje’, maar wat is het precies en wat is het vooral ook niet? We lichten het graag toe en praten je helemaal bij over dit concept.

Een korte toelichting

Wat is Biophilic Design?

Biophilic Design is het creëren van omgevingen die inspelen op de menselijke behoefte aan de natuur. Biophilic Design is gebaseerd op de biophilia hypothese, die stelt dat mensen een aangeboren connectie hebben met de natuurlijke wereld en daarom is de blootstelling aan de natuurlijke wereld belangrijk voor het menselijk welzijn (Gillis & Gatersleben, 2015).

Hieronder de 3 hoofdonderwerpen kort uitgelicht.

Biophilic Design

De 3 hoofdonderwerpen

Directe associatie

Contact met de ‘echte’ natuur
Door de toevoeging van natuur bijvoorbeeld doormiddel van planten, bloemen, waterpartijen, worden de zintuigen geprikkeld.

Enkele voorbeelden hiervan:
Planten, plantenbakken, een Green Wall, een mos schilderij, een aquarium.

Indirecte associatie

Indirecte associatie met de natuur
Een verwijzingen naar of nabootsing van de natuur door middel van materialen, patronen, kleuren, vormen, elementen.

Enkele voorbeelden hiervan:
Een bladvormig akoestisch paneel, natuurlijke kleuren, ronde of golvende patronen.

Instinctieve indeling

Instinctieve indeling van de ruimte
Een ruimtelijke omgeving geeft ons rust, overzicht en comfort wanneer deze op een transparante manier is ingedeeld.

Enkele voorbeelden hiervan:
Open kantoorruimtes door gebruik te maken van scheidingswanden en glazen wanden.

'When you work in a box, your mind becomes like a box'

  Eduardo Neira Sterkel ”Roth”

Biophilic Design

Waarom Biophilic Design?

Uit onderzoek is gebleken dat het toepassen van biophilic design een oplossing kan bieden voor bijvoorbeeld vermindering van productiviteit. De vraag is dan ook; Hoe kunnen we ruimtes zo inrichten dat het een positieve invloed heeft op onze gezondheid, creativiteit en ons welzijn op het werk? 

Voordat we daar verder op ingaan, hebben we eerst nog wat cijfers op een rijtje gezet die de impact van werkstress in het bedrijfsleven illustreren.  

Hieronder wat feitjes over de gevolgen van werkstress.

De invloed van Biophilic Design

Werkt Biophilic Design nou echt?

Zoals eerder vermeld, werkt een biophilic design interieur heel positief op degene die er werken. Zo blijkt het stress te verminderen, genezing te versnellen, de cognitieve functies te optimaliseren en de creativiteit en ons welzijn te verbeteren. De wereldbevolking is steeds verder aan het verstedelijken en daardoor wordt dit onderwerp steeds belangrijker (Lerner & Stopka, 2016) (Terrapin Bright Green, 2014).

Het onderzoek van Human Spaces toont aan dat medewerkers die werkzaam zijn in een Biophilic Design omgeving, productiever, creatiever en gezonder zijn dan mensen die zich niet in een natuurlijk ingerichte omgeving bevinden (Human Spaces, 2015). Ook heeft Biophilic Design een positieve impact op het werkgeluk van werknemers (Lerner & Stopka, 2016).

We hebben hieronder wat feiten op een rijtje gezet.

De voordelen in cijfers

De impact van Biophilic Design

6%

productiever
(TNO, 2022) 

15%

meer creativiteit
 (TNO, 2022).

15%

hoger niveau van welzijn
(Human Spaces, 2015). 

20%

van de onderzochte mensen heeft een beter korte termijn geheugen
(University of Michigan, 2018)

10%

minder ziekteverzuim door een Biophilic Design werkomgeving
(Greenbuild, 2011)

Materiaal, vorm, kleur en patroon

Hoe ziet Biophilic Design eruit?

Biophilic Design zoekt de connectie met de buitenwereld en brengt deze naar binnen.

Bij een Biophilic Design interieur zijn daarom veel referenties die verwijzen naar de natuur. Daarbij moet wel gezegd worden dat de focus bij Biophilic Design alleen ligt op de aspecten van de natuur die bijdragen aan de gezondheid van een mens. Referenties naar bijvoorbeeld woestijn– , diepzeedieren, micro-organismen of buitenaardse wezens worden hierbij als irrelevant gezien.  

Biophilic Design is heel duur, toch?

Verschillende studies, vooral uit de VS, laten zien dat Biophilic Design juist aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren. Dit komt door de positieve effecten op welzijn; mensen voelen zich beter in een omgeving die volgens Biophilic principes is ingericht.

Past Biophilic Design wel bij onze bedrijfsidentiteit?
Het stappenplan

In 5 stappen naar een Biophilic Design interieur

Hoe ga je van een conceptafbeelding in een boekje naar een realistische inrichting waarin een Biophilic Design interieur centraal staat? Een interieur waarbij de zintuigen geprikkeld worden en natuurlijke elementen worden toegepast tot het voor jou, beste resultaat.

Wij leggen het je stap voor stap uit. 

Expertsin beleving

Heb je advies nodig?

Onze projectadviseurs zijn er om vragen te beantwoorden, oplossingen te bieden en de nieuwste trends met je te delen. Zij geven advies voor het creëren van een kantoorruimte die zowel functioneel als stijlvol is.

Showroom afspraak

Ontdek ons ruime assortiment kantoormeubelen en ervaar de productkwaliteit en functionaliteit tijdens een persoonlijk consult. Tot snel!

Stuur ons een berichtje

Maak gebruik van onze waardevolle expertise op het gebied van het inrichten van kantoren, scholen, zalen of horeca.